Uzun Mesafe Seyahatlerinde Hangi Yollar İzlenebilir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de şehirlerarası seyahat için aracınız dışında kullanabileceğiniz çeşitli seçenekler var.

Türkiye, geniş bir havaalanı ve karayolu ağına sahip bir ülkedir. Özellikle son yıllarda yapılan iyileştirmelerle artık ülke içinde 55 havalimanı bulunuyor. Ayrıca Türkiye’deki tüm şehirlere karayolu ile ulaşılabilir.

Karayolu ulaşımı açısından Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin son zamanlarda bölünmüş yol projesine büyük önem verdiğini belirtmekte fayda var. Bu, gelen ve giden rotaların birbirinden ayrı olduğu anlamına gelir. Bu, seyahat ederken konforu artırır ve trafik kazalarının önlenmesinde etkilidir.

2018’in son çeyreğinde tamamlanması öngörülen İstanbul’un 3. Havalimanı’nın faaliyete geçmesi durumunda 150 milyon kapasitesiyle en büyük uluslararası havalimanı olacak. Avrupa, Asya, Ortadoğu, Afrika vb. İstanbul’un bu bölgelerin kesişim noktasına yakın olması nedeniyle küresel havalimanı ağındaki önemli şehirlerden biri olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür.

Ayrıca standart trenler ve hızlı tren seferleri de mevcuttur. Karadeniz ve Akdeniz’in bazı bölgelerinde dağlar kıyıya paralel uzandığından trenler ulaşamıyor. Sadece bu bölgelere dâhil olmayan bölgelere trenle ulaşmak mümkün. Ayrıca halen faaliyette olan ve yapım aşamasında olan tren hizmetlerinin verimliliği ve kalitesi artıyor.

Karayolu taşımacılığı

Otobüs, Türkiye’de uzun mesafeli seyahatlerde yaygın olarak kullanılan ulaşım türlerinden biridir. Türkiye’de 81 şehre otobüsle ulaşmak mümkün.

Biletler, şehirlerarası otogarlarda ve ayrıca otobüs veya şehir şirketleri içindeki çeşitli ofis noktalarından veya internetten temin edilebilir. Telefonla da bilet satın almayı tercih edebilirsiniz.

Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul ile ülkenin başkenti arasında hafta içi neredeyse her dakika sefer yapan otobüs seferleri bulunmaktadır. Bu iki şehir arasındaki mesafe 450km ve mesafe yaklaşık 5.5-6 saattir.

Daha büyük resmi anlamak için çeşitli şehirlerarasındaki mesafeye ve zamana bakalım:

  • İstanbul – İzmir: 472 kilometre, 6 saat
  • İstanbul – Gaziantep: 1146 kilometre, 13 saat
  • İstanbul İstanbul Antalya 700 km, 6.5 saat
  • Ankara – İzmir: 670 kilometre, 8 saat
  • Ankara – Erzurum: 876 kilometre, 10.5 saat

Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı ve resmi tatillerin uzun sürdüğü Kurban Bayramı arasında otobüs biletleri kısa sürede tükeniyor. Bu nedenle otobüslerde seyahat ederken resmi tatillerin, yılbaşı dahil dini ve resmi tatillerin zamanlaması ve okulların açık olduğu zamanları göz önünde bulundurarak erken rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

Hava Taşımacılığı

Türkiye’de geniş bir hava servisi var. Yılsonunda hizmete girmesi planlanan ve yapım aşamasında olan üçüncü havalimanı, günlük 150 milyon yolcu sayısıyla dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğini taşıyacak.

Türkiye’de 56 havalimanı var ve bunlardan 24’üne dış hat uçuşları yapılıyor. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerine dış ve iç hat uçuşları mevcuttur.

Bu nedenle Türkiye içinde yapacağınız uzun mesafeli seyahatlerinizde hava yolculuğunu güvenilirlik ve hızın bir alternatifi olarak düşünmeniz önerilir.

Demiryolu Taşımacılığı

Türkiye’de raylı ulaşım sistemi, hava ve karayolu ulaşımından sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Altı ayrı demiryolu bölgesinin bulunduğu Türkiye’de Doğu Akdeniz, Orta Karadeniz ve Orta Karadeniz Akdeniz bölgeleri gibi bölgelerin bir parçası olan bazı bölgelerde demiryolu ağı bulunmamaktadır. Ayrıca Türkiye’nin çoğuna trenle ulaşılabilir.

Son yıllarda yapılan hızlı tren yatırımları ile Ankara-Eskişehir-İstanbul ve Ankara-Konya arasında hızlı tren seferleri sunulmaktadır. Saatte ortalama 250 km sabit hızla giden hızlı tren sayesinde Ankara ile Eskişehir’i ayıran 234 kilometrelik mesafe yaklaşık 1 5 dakika 1 saatte tamamlanabiliyor.

Ankara-İzmir ve Ankara-Sivas hızlı tren hatlarındaki inşaat çalışmalarının birkaç yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Ayrıca şunlardan bahsetmek de doğru olmaz: Ankara’dan Kars’a kadar ülkenin neredeyse bir ucundan geçen ve Anadolu’nun güzelliklerini sergileyen Şark Ekspresi, yerliler kadar yabancılar tarafından da beğeniyle karşılanıyor. .

Orient Express’ten kabin kiralarsanız, tüm yolculuk boyunca koltuğunuzun rahatlığında Türkiye’deki farklı kasaba, köy ve şehirleri görebilirsiniz. Ayrıca Anadolu’yu daha derinden öğrenme şansına da sahip olacaksınız.

Gemi ile ulaşım

Türkiye üç tarafı okyanuslarla çevrili bir ülke olduğu için denizyolu taşımacılığı sıktır. Özellikle İstanbul, İzmir, Samsun, Mersin, İskenderun havalimanları uluslararası piyasadan ithalat ve ihracat açısından oldukça kalabalıktır. Türkiye’de uzun mesafe seyahat açısından deniz taşımacılığı diğer seçeneklere göre daha az rotaya sahiptir. İstanbul, Yalova, Bandırma ve Bursa’yı birbirine bağlayan vapur seferleri mevcut olup, alternatif karayoluna göre daha kısa sürede ulaşım sağlanmaktadır.

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzun Mesafe Seyahatlerinde Hangi Yollar İzlenebilir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Vatanyolu Silayolunda Rehberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin