Türkiye’nin birçok şehrinde havaalanları bulunmaktadır. Bu şehirlerarasında turistlerin yoğun olarak kullandığı havalimanları dikkat çekiyor. Ülkede faaliyet gösteren 58 sivil havalimanının 37’sinde uluslararası uçuşlar düzenleniyor. Bu yazımızda sizler için Türkiye’deki beş büyük uluslararası havalimanını listeledik.
Istanbul Airport (IA)
İstanbul’un Avrupa yakasında Karadeniz kıyısında yer almaktadır. 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılmıştır. İlk yılında global bir transfer merkezi olan İstanbul Havalimanı, 6 Nisan 2019 tarihi itibarıyla yolcularına tam kapasite ile hizmet vermektedir. 76,5 milyon metrekare alana sahiptir.
İstanbul Havalimanı, Asya, Afrika ve Avrupa arasında küresel bir transfer merkezi olarak öne çıkıyor. İstanbul Havalimanı’ndan dış hatlarda 110 ülkede 249 farklı şehre uçuş sağlanmaktadır. Dünyada turizm sektörünün en prestijli yayınlarından biri olan Global Traveller Leisure Lifestyle Awards’da “Üstün İnovasyon” kategorisinde “Özel Başarı Ödülü” ne layık görüldü. İstanbul Havalimanı’nın tüm etapları tamamlandığında yıllık yolcu kapasitesinin 200 milyon kişiye ulaşması bekleniyor.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)
Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, İstanbul’un Pendik ilçesi sınırları içindeki Kurtköy mevkiinde inşa edilen ikinci havalimanıdır. Havalimanı adını Sabiha Gökçen’den alan dünyanın ilk kadın pilotu. Havalimanının temeli Şubat 1998’de atılmış ve Ocak 2001’de tamamlanmıştır. Havalimanı 655 hektarlık açık alan üzerine inşa edilmiştir.
Yeni terminal binası yıllık 25 milyon yolcu kapasitesine sahip olup, aynı çatı altında iç ve dış hat uçuşları gerçekleştirilmektedir. 4.500 metrekarelik duty free alanında uluslararası düzeyde duty free mağazaları bulunuyor. AirHelp Score 2019 kapsamında 40’tan fazla ülkeden 40 binden fazla yolcunun katıldığı ankette 10 üzerinden 7.93 puanla dünyanın en iyi 29. havalimanı seçildi.
Izmir Adnan Menderes Airport (ADB)
Adnan Menderes Havalimanı, İzmir’de hizmet veren uluslararası bir havalimanıdır. İl merkezinin 14 km güneyinde, Gaziemir ve Menderes ilçeleri sınırları içerisindedir. Adnan Menderes Havalimanı 125 m rakımda ve 8.230.945 m2 büyüklüğünde bir alan üzerine kuruludur.
Yaklaşık 310 bin metrekare kapalı alanı ile İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan sonra ülkenin üçüncü büyük havalimanıdır. 2019 yılında 12.365.256 yolcu ve 83.585 uçak trafiğine ev sahipliği yapan Adnan Menderes Havalimanı, ülkenin en yoğun beşinci havalimanıdır. Adnan Menderes Havalimanı, 2020 yılında Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından Avrupa’nın en iyi 5-15 milyon yolcu kapasiteli havalimanlarından biri seçildi. Kasım 2020’de ACI tarafından COVID-19 pandemisine uygun havalimanlarına verilen sağlık akreditasyonunu aldı.
Antalya Airport (AYT)
Antalya Havalimanı, Antalya ilinde hizmet veren uluslararası havalimanıdır. Havalimanı Antalya şehir merkezinin kuzey doğusunda yer almaktadır. Havalimanı, özellikle yaz aylarında Türkiye’nin güney kıyılarından milyonlarca insanı yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.
Havalimanı, 2011 yılında Uluslararası Havalimanları Konseyi tarafından “10-25 milyon yolcu” kategorisinde “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödülüne layık görüldü. Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) 2018 verilerine göre yolcu hareketliliği açısından Avrupa’nın en yoğun 14. havalimanı seçilmiştir. Aralık 2019 sonu verilerine göre havalimanı en yoğun ikinci havalimanıdır.
Bodrum Milas Airport (BJV)
Milas-Bodrum Havalimanı, Muğla ilinin Bodrum ve Milas ilçeleri arasında yer alan uluslararası havalimanıdır. Ege Bölgesi’nin en işlek havalimanları arasında yer alan Milas-Bodrum Havalimanı 1997 yılında hizmete açılmış ve 2012 yılında renovasyondan sonra bugünkü halini almıştır.
Tüm bu yoğunluğu rahatlıkla kaldırabilecek iç ve dış hatlar terminallerine sahip olan uluslararası havalimanı, Milas’a 18 km, Muğla’ya 75 km ve Bodrum şehir merkezine yaklaşık 35 km uzaklıktadır. Havalimanı bu bölgede turizm sektörüne önemli bir ivme kazandırdı. Ayrıca Aydın’a bağlı olan Didim, Kuşadası ve Söke gibi turizm merkezlerinin ulaşımında da oldukça önemli bir yere sahiptir.