Kar lastikleri, ıslak ve karlı yollarda tutunmak için yapılmıştır. Kar lastikleri ayrıca normal dört mevsim lastiklerinden daha yüksek kalitede yapılır. Kar zincirleri, karda ve buzda sürüş sırasında daha fazla çekiş sağlamak için aracın lastiklerinin üzerinden geçer. Kar zincirleri çift olarak satılır ve lastik çapına ve diş genişliğine uygun olmalıdır.
Kar Zincirleri Ne Zaman Kullanılır?
Yolda iyi bir buz tabakası veya yoğun kar olduğunda kar zincirleri kullanılmalıdır. Yeterli kar veya buz yoksa kar zincirleri yola veya araca zarar verebilir. Aracınız önden çekişli ise kar zincirleri ön tekerleklere takılmalıdır. Araç arkadan çekişli ise zincirler arka tekerleklerde olmalıdır. Araç dört tekerden çekişli ise dört tekerleğe de kar zincirleri takılmalıdır.
Kar Lastikleri Ne Zaman Kullanılır?
Kar lastikleri en iyi, yıllık kar yağışının 350 inç civarında olduğu yerlerde kullanılır. Yılda 350 inç kar yağmasanız bile, kışın biraz kar, yağmur ve buz alırsanız, kar lastiklerine sahip olmak sürüş deneyiminizi daha güvenli ve daha keyifli hale getirecektir. Kuru kaldırımda bile acil durdurmaya yardımcı olurlar. Sıcaklık 40 derece Fahrenhayt’ın altına düşerse kar lastiği satın almanızı önerir. Bunun nedeni, kış lastiklerindeki kauçuğun soğuk havalarda esnek kalacak şekilde tasarlanmış olmasıdır.
Kar Zinciri Sınıfları
Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE), aracın açıklığına göre üç sınıf kar zincirine sahiptir.
- S Sınıfı, minimum 1,46 inç sırt yüzeyi açıklığına ve 0,59 inç minimum yan duvar açıklığına sahiptir.
- U Sınıfı, minimum 1,97 inç sırt yüzeyi açıklığına ve 0,91 inç minimum yan duvar açıklığına sahiptir.
- W Sınıfı, minimum 2,50 inç sırt yüzeyi açıklığına ve minimum 1,50 inç yan duvar açıklığına sahiptir.
Aracınızın markası ve modeli için doğru tipte kar zinciri için kullanıcı kılavuzuna bakın.
Kar lastikleri, kış sürüşünü daha güvenli ve kolay hale getirebilir, ancak yine de karlı, ıslak yollarda sürerken dikkatli olmanız gerekir. Kar zincirleri, karın ve buzun gerçekten yoğun olduğu bazı durumlarda kullanılabilir.
Zincir Çeşitleri
Elmas: Elmas şeklinde yapılandırılmış metal bağlantı dizileri içeren geleneksel tip. Zemine artan temas yüzeyi nedeniyle daha iyi çekiş sağlar.
Şunlar için idealdir: Sık, yoğun kar yağışı.
Kablo: Tekerleğin çevresini kaplayan bir zincire bağlı, aralıklı çelikten daha küçük hafif bağlantılar içerir. Aralıklı kablolar, buzlu koşullar nedeniyle daha az kontrole sahip olduğunuzda bir nimet olabilen frenlerin uygulanmasını kolaylaştırır.
Şunlar için idealdir: Orta boy karda gündelik kullanım.
Alternatif: Kar zincirleri değil, kar çorapları, zincirlerden çok daha sessiz bir sürüş sağlarken çekişi artırmak için lastikleri kalın bir kumaşla kaplar. Başka bir strateji, aynı zamanda iyi çekiş sağlayan ince fakat sağlam bir ağ kullanmaktır. Her iki yöntemin de kurulumu tipik ağır zincirlere göre daha kolaydır ve hafiftir, saklanması kolaydır ve ekonomiktir.
Şunlar için idealdir: Aralıklı kar yağışı olan bölgelerde daha küçük arabalar ve SUV’ler.
Lastik Zincirlerinin Faydaları
- Karlı veya buzlu koşullarda daha güvenli sürüş yapmanıza ve kazalardan kaçınmanıza yardımcı olur.
- Modern sürümlerin yüklenmesi ve kaldırılması daha kolaydır.
- Kaymayı önleyen daha fazla kontrol için artırılmış çekiş.
- Her türlü araçta ve kış yol şartlarında etkilidir.
Kar Zincirleri Nasıl Kullanılır
Uzman tavsiyesi: Kar yoğun ve hızlı bir şekilde yağana kadar beklemeyin. Gelecekteki kötüleşmeden korunmak için kar yağmak üzereyken zincirleri takın. Tecrübeli değilseniz, yoğun kar yağışı sadece garip olabilecek bir işi daha da zorlaştıracaktır.
Hazırlamak
- Aracınızın önden çekişli, arkadan çekişli veya dört tekerlekten çekişli olup olmadığını belirleyin.
- Zincirleri tahrik tekerleklerinin önüne yere koyun. (Dört tekerlekten çekişli araçların dört lastiğinde de zincire ihtiyacı olacaktır.)
- Zincirlerde gerdirme sistemi varsa, kolay erişim için mekanizmanın tekerleğin dışında olduğundan emin olun.
- Zincirleri düzeltin ve lastikle hizalayın.
Eklemek
- Aracınızı yavaşça zincirlerin üzerine doğru yuvarlayın ve ortada durun.
- Tüm zincirlerdeki bağlantı elemanlarını bağlayın.
- Zincirleriniz kendiliğinden sıkılmıyorsa, onları sıkmanın zamanı geldi. Ya bir cırcır sistemine sahip olacaklar ya da lastik gerdiricilerle gelecekler.
- Elinizi zincirlerin üzerinde ileri geri hareket ettirerek lastiklerin yuvarlanabilecek kadar açık olup olmadığını kontrol edin.
Sürmek
- Çoğu üretici, zincirler takılıyken maksimum 30 mph hız önerir. (Sonuçta, yol koşulları zincirlemeyi gerektiriyorsa, yine de daha yavaş sürüyor olacaksınız.)
- Çok hızlı sürerseniz zincirler kırılabilir ve bu da aracınızın dış boyasını çizebilir veya lastiğin hasar görmesine neden olabilir.
- Arabanıza ve zincirlere zarar verebileceğinden çukurlara çarpmaktan kaçının.
- Lastiğin patinaj yapmasına ve zincirlere baskı yapmasına neden olabileceğinden çok hızlı hızlanmamaya dikkat edin.
Kaldırmak
- Zincirlerinizi kırmamak için tekrar asfaltta sürmeden önce daima çıkarın.
- Zincir bağlantı elemanları tekerleğin üstüne gelene kadar aracı ileri doğru hareket ettirin.
- Her bir tutturucuyu serbest bırakın ve zincirleri yere koyun.
- Arabayı zincirlerden nazikçe çıkarın.
- Zincirleri saklamadan önce kiri, karı ve çamuru temizlemek için iyice yıkayın.
Bu adımları izleyin ve kısa sürede bir kar zinciri uzmanı olacaksınız. İster ayak işlerini hallediyor, ister işe ya da okula gidiyor ya da eğlenmek için dağlara gidiyor olun, kış havası yolunuza nasıl çıkarsa çıksın hazır olacaksınız.