İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok nedenle insanlar işsiz kalabilmektedir. Özellikle pandemi sürecinde bu sayılar giderek artmaktadır. Bu durum da akıllara şu soruyu getirmektedir: İş göremezlik ödeneği nasıl alınır?

Böylesi durumlarda akıllara ilk gelen kurum SGK’dır. SGK’nın sağladığı iş göremezlik ödeneği nasıl alınır? Bunu açıklayalım. Bu yazımızda iş göremezlik ödeneği hakkında detaylı bilgilere değineceğiz.

İş kazası, meslek hastalığı, nihai hastalık veya doğum nedeniyle sigortalının doktoru veya sağlık raporu ile belirlenen dinlenme süresi çalışamama durumuna bağlıdır ve de sigortalı çalışamaz. Bu günler içinde çalışamamak raporda belgelenir. SGK iş göremezlik ödeneği, kurumun kişiye sağladığı destek olarak da anılmaktadır.

İş Göremezlik Ödeneği Başvurusu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İş göremezlik ödeneği nasıl alınır? Sorusunun öncesinde bilinmesi gereken en önemli nokta iş göremezlik ödeneği başvurusu için gerekli şartların neler olduğu bilinmelidir.

l Geçici olarak çalışmasına engel olabilecek bir hastalığı olan herkes başvurabilir. Kalıcı olarak çalışamazsanız, size ödeme yapılmayacaktır.

l  Sosyal sigorta kurumlarının onayladığı hastanelerde çalışan hekimlere test olarak rapor verilmesi zorunludur. Kapsamlı muayene sonucunun ve malullük aylığının kapsadığı hastalığın bildirilmesi gerekir

l  Sigorta primi borcu olmayan ve yatarak tedavi gerektiren hastalıkları olan serbest meslek sahiplerine malullük ödeneği ödenmektedir. Annelik izni için aldıkları malullük yardımları bu şartları kapsamaz.

l İş göremezlik başvurusundan önceki yıl içinde en az 90 prim günü ödenmiş olmalıdır. Bu gereklilik serbest meslek olarak çalışanlar için de geçerlidir.

İş Göremezlik Ödeneği Başvurusu Nasıl Yapılır?

İş göremezlik ödeneği nasıl alınır? Sorusunun cevabı olarak öncelikle İş göremezlik ödeneğine başvuranların, hastalık teşhisi için öncelikle tam teşekküllü bir devlet hastanesine gitmeleri gerekmektedir. Ardından, aldığınız raporu işvereninize vermelisiniz. Raporun sosyal sigorta kurumuna sunulması işverenin sorumluluğundadır. Bu raporun E-rapor sistemi üzerinden sosyal sigorta kurumuna iletilmesi gerekmektedir. Bu işlem 5 gün içinde yapılmalıdır. Sosyal sigorta kurumu raporu inceleyecektir. Raporu onaylarsa, para kurum tarafından havale edilir. Başvurunuz onaylanır ve paranız gönderilirse SMS ile bilgilendirilmeniz gerekir.

İş Göremezlik Raporu Nasıl Alınır?

İş göremezlik ödeneği nasıl alınır? Sorusunun cevabında en önemli nokta iş göremezlik raporunun nasıl alınacağıdır.

İlk olarak, çalışamayacak durumda olanlara SGK maluliyet desteği ödeyebilmek için bireylerin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bu koşullar şu şekilde sıralanabilir:

l İş göremezlik süresi başlangıç tarihinde sigortalının sigortasının devam etmesi gerekmektedir.

l Bireyler, iş göremezliklerinden önceki yıl içinde en az 90 gün süreyle kısa dönem prim ödemek zorundadır.

l İstirahat raporu kurumun belirlediği hekimden veya sağlık kurulundan alınmalıdır. Yani raporun bir kamu hastanesinden, üniversite hastanesinden, sağlık ocağından, özel hastaneden veya SGK ile anlaşmalı sağlık kuruluşundan alınması gerekmektedir.

l  Bir veya iki gün süreyle alınan maluliyet raporları için SGK Maluliyet Ödeneği ödenmez. Bu nedenle raporun en az 3 günlük olması gerekmektedir.

l  Raporun alınabilmesi adına teşhisin bulunması zorunludur. Teşhisin olmadığı raporların sonucunda iş göremezlik ödeneği alınamaz.

 SGK İş göremezlik raporu almak istediğiniz doktor, SGK onaylı bir şirketten doktor ise, raporu tek seferde iki güne kadar verebilmektedir. Başka bir tesisteki doktorlardan birinden alınan raporlar bir defada 10 güne kadar çıkabilir. Sigortalılar bir yıl içinde 40 güne kadar ve 10 gün için 4 defaya kadar rapor alabilirler. Bu, 40 gün sonra çalışamazsanız SGK’nın ödeme yapmayacağı anlamına gelir.

3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İş Göremezlik Ödeneği Nasıl Alınır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Vatanyolu Silayolunda Rehberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin