Diyabet Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Diayabet, vücudunuzun kan şekerini kullanma yeteneğini etkileyen bir dizi bozukluktur. Glikoz, kaslarınızı ve dokularınızı oluşturan hücreler için önemli bir enerji kaynağı olduğundan, sağlığınız için gereklidir. Aynı zamanda beyniniz için birincil enerji kaynağıdır.
Diyabetin altında yatan neden, türe bağlı olarak değişir. Bununla birlikte, sahip olduğunuz diyabet türü ne olursa olsun, kanınızda aşırı şekere neden olabilir. Çok yüksek kan şekeri seviyeleri önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet, her ikisi de kronik diyabetik hastalıklardır. Prediyabet ve gestasyonel diyabet, geri dönüşümlü olabilen iki diyabet bozukluğudur. Kan şekeri seviyeleriniz normalden yüksekse ancak diyabet olarak sınıflandırılacak kadar yüksek değilse, prediyabetiniz var demektir. İlerlemeyi önlemek için yeterli önlemler alınmadığı takdirde, prediyabet sıklıkla diyabetin öncüsüdür. Gebelik diyabeti hamilelik boyunca gelişir, ancak bebek doğduktan sonra kaybolabilir.
Belirtiler
Diyabet semptomlarının şiddeti, kan şekerinizin ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak değişir. Bazı hastalarda, özellikle prediyabetli veya tip 2 diyabetlilerde hiçbir semptom görülmeyebilir. Tip 1 diyabetin semptomları hızlı bir şekilde ortaya çıkma eğilimindedir ve daha şiddetlidir.
Aşağıdakiler, tip 1 ve tip 2 diyabetin belirtileri ve semptomlarından bazılarıdır:
1-Susuzluk
2-Düzenli olarak idrara çıkma
3-Ciddi Açlık
4-Açıklanamayan kilo kaybı
5-İdrarda ketonlar
6-Tükenmişlik
7-Sinirlilik
8-Görüş bulanıklığı
9-İyileşmesi uzun zaman alan yaralar
10-Diş eti veya cilt enfeksiyonları gibi sık görülen enfeksiyonlar ve vajinal enfeksiyonlar
Tip 1 diyabet her yaşta ortaya çıkabilir, ancak çocukluk ve ergenlik döneminde daha sık görülür. En sık görülen tip 2 diyabet, 40 yaş üstü kişilerde daha yaygın olmasına rağmen her yaşta ortaya çıkabilir.
Tedavi
Kan şekeri takibi, insülin ve ağızdan alınan ilaçlar, sahip olduğunuz diyabetin türüne bağlı olarak tedavinizde rol oynayabilir. Dengeli bir diyet yemek, sağlıklı bir kiloyu korumak ve düzenli fiziksel aktivitede bulunmak, diyabet yönetiminin kritik yönleridir.
İyi bir diyet ve aktivite planı ile sağlıklı bir kiloyu korumak, diyabetin ve genel sağlığınızın tedavisinde önemli bir unsurdur:
İyi yemek önemlidir. Sanılanın aksine diyabet diyeti diye bir şey yoktur. Meyve, sebze, yağsız proteinler ve kepekli tahıllar besin ve lif açısından yüksek, ancak yağ ve kalorisi düşük yiyecekler alımınızı artırırken doymuş yağ, işlenmiş karbonhidrat ve tatlı alımınızı azaltın.
Ancak ne yiyeceğinizi ve ne kadar yiyeceğinizi bilmek zor olabilir. Sertifikalı bir diyetisyen, özel sağlık hedeflerinize, yiyecek tercihlerinize ve yaşam tarzınıza göre hazırlanmış bir yemek planı geliştirmenize yardımcı olabilir. Özellikle tip 1 diyabetiniz varsa ve tedavinizin bir parçası olarak insüline ihtiyacınız varsa, karbonhidrat sayımı bunun bir parçası olacaktır.
Fiziksel aktivite önemlidir. Herkes gibi diyabetli insanlar da sık aerobik aktiviteye ihtiyaç duyarlar. Egzersiz, şekerin hücrelerinize girmesine ve enerji için kullanılmasına izin vererek kan şekeri düzeylerini düşürür. Egzersiz ayrıca insülin duyarlılığını artırır, bu da hücrelerinize şeker iletmek için daha az insülin gerektiği anlamına gelir.